Τί είναι οι Ασφαλιστικές Ε.Π.Υ. (Εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών)?

Μεγάλος ντόρος έχει γίνει ακόμα μια φορά με τις Εταιρίες Ε.Π.Υ..

Γενικά με τον όρο αυτό, εννοούμε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση (μόνο) γενικών κλάδων (κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου) και έχουν έδρα της εταιρίας εκτός Ελλάδας π.χ. η Enterprise η οποία πρόσφατα διέκοψε τις ασφαλιστικές εργασίες της με έδρα το Γιβραλτάρ.

Το θέμα με τις εταιρίες αυτές είναι αρκετά σοβαρό. Είναι αξιόπιστες???

Η απάντηση είναι ΝΑΙ ΑΛΛΑ μέχρι που θα έρθει η ώρα να βάλουν λουκέτο (!!!).

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι εταιρίες αυτές ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν περνούν από τους σοβαρούς ελέγχους που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος (σαν επόπτης της ιδιωτικής ασφάλισης) όπως οι εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα (Ελληνικές και Ξένες) με αποτέλεσμα να είναι άγνωστα κάποια στοιχεία (όπως ισολογισμοί και αποθεματικά) με αποτέλεσμα να τις καθιστούν εν μέρει αναξιόπιστες. Όχι γιατί δεν είναι καλές εταιρίες αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε τα οικονομικά τους στοιχεία.

Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της Εποπτικής Αρχής και δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής…

Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Ε.Π.Υ. κατέχουν ένα σημαντικό κομμάτι των ασφαλιστικών διεργασιών στο κλάδο αυτοκινήτου (περίπου 10%) και έχουν “μπει” δυναμικά στην Ελληνική Ασφαλιστική αγορά εδώ και κάποια χρόνια με υπερβολικά χαμηλό ασφάλιστρο το οποίο φυσικά αποτελεί δέλεαρ για το καταναλωτικό κοινό. Ισχύει λοιπόν ότι το φθηνό δεν είναι πάντα καλό… Ειδικά στην περίπτωση αυτή όπου η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική μεν ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ/ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ υπόθεση δε…

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου περιέχει τον όρο “Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων για σωματικές/υλικές βλάβες” κάτι το οποίο σημαίνει ότι η εταιρία που είμαστε ασφαλισμένοι (όσον αφορά το όχημά μας) πρέπει να είναι φερέγγυα για να μπορέσει να μας “καλύψει” σε περίπτωση ατυχήματος και να αποζημιώσει τους παθόντες ακόμα και με μερικά εκατομμύρια ευρώ!!!

Σε αυτή την κατάσταση υπεύθυνοι είναι όλοι: Εποπτική Αρχή – Ασφαλιστής – Καταναλωτής… Ναι και ο καταναλωτής… Δεν πρέπει να έχει μοναδικό κριτήριο επιλογής ασφαλιστικής την τιμή και μόνο… τι 85 ευρώ/εξάμηνο τι 95-100 ευρώ εξάμηνο… (μιλάμε για μια διαφορά 10-15 ευρώ το εξάμηνο, όχι το μήνα…) αλλά συνδυασμό Ασφαλιστικής Εταιρίας – (και) Ασφαλιστή – Τιμής