Διήμερο “φωτιά” στην ασφαλιστική αγορά.

International Life και Enterprise insurance company ήταν οι δύο εταιρείες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας την εβδομάδα που πέρασε.

 

Την Πέμπτη 21/07/2016 ενημερωθήκαμε ότι η εταιρεία International Life, σταμάτησε να εκδίδει νέα συμβόλαια και ανανεώσεις στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων. Ήταν μια εξέλιξη η οποία ήταν αναμενόμενη μιας και εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει τοποθετηθεί εκκαθαριστής στην εταιρία με σκοπό την ομαλή μετάβαση του χαρτοφυλακίου ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική. Η εταιρία δεν είχε τα απαιτούμενα κεφάλαια βάση της οδηγίας SOLVENCY II σύμφωνα με την οποία εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια σε κάποια εταιρία, θα πρέπει να δρομολογούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για ομαλό “λουκέτο” χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια. Για τα μεν συμβόλαια ζωής θα δρομολογούνταν η μεταβίβασή τους σε άλλη εταιρεία, για τα μεν συμβόλαια γενικών κλάδων (πχ αυτοκινήτου) θα ισχύουν κανονικά μέχρι την λήξη τους και από εκεί και πέρα ο καταναλωτής θα ψάξει να βρει την επόμενη “στέγη” για την ασφάλισή του.

Αυτό που προκάλεσε μια μικρή αναταραχή είναι η είδηση της Παρασκευής 22/07/2016, όπου μια εταιρία Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) ανακοινώθηκε ξαφνικά ότι παύει να εκδίδει νέα συμβόλαια και ανανεώσεις στην ασφάλιση οχημάτων. Πρόκειται για την Enterprise η οποία δεν έχει έδρα στην Ελλάδα (γι’αυτό ανήκει στην κατηγορία ΕΠΥ) απλώς δραστηριοποιείται στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων ΜΟΝΟ με έδρα της εταιρίας στο Γιβραλτάρ. Αυτό είναι μια είδηση που έχει να κάνει και πάλι με την Ευρωπαϊκή οδηγία SOLVENCY II, που σημαίνει πως για τους ίδιους λόγους (ανεπαρκή κεφάλαια) η εταιρία παύει πλέον την λειτουργία της. Το μεμπτό της υπόθεσης είναι πως αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (που είναι η εποπτική αρχή των ασφαλιστικών εταιριών) αλλά από την εποπτική αρχή του Γιβραλτάρ! Διαφαίνεται λοιπόν ότι η εποπτική αρχή (ΤτΕ) θα έπρεπε να θέσει κάποιου άλλου είδους πολιτική απένταντι στις ΕΠΥ γενικότερα, με πιο ενταντικούς ελέγχους ώστε να μην χρειάζεται η εποπτική αρχή άλλου κράτους να ενημερώνει την ΤτΕ για τέτοιες εξελίξεις. Και σε αυτή την περίπτωση πλέον υπάρχει παύση της δραστηριότητάς της και παύση πληρωμών μέχρι να οριστεί εκκαθαριστής όπως στην πρώτη περίπτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην GFSC στο τηλέφωνο 00 350 200 40284 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  enterprisepolicyholders@fsc.gi  ή απευθείας στην εταιρία Enterprise Insurance Company Plc στο τηλέφωνο 00 350 200 50150.