Αύξηση ασφαλίστρων για όλα τα Ι.Χ. ???

Μπορεί ναι μπορεί και όχι…

Η ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών SOLVENCY II (ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΙΙ) αναφέρει ότι από 01/01/2017 θα πραγματοποιηθεί μια άυξηση των ορίων αποζημίωσης για την Αστική Ευθύνη (Υλικές Ζημιές και Σωματικές Βλάβες) από 1.000.000 ευρώ σήμερα σε 1.220.000 ευρώ.

Αυτό μπορείτε να το δείτε εάν ανατρέξετε στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων σας στις καλύψεις. Σήμερα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αναγράφουν το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Αυτό είναι που θα αλλάξει με το νέο έτος.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά???

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί και το επιμέρους ασφάλιστρο της Αστικής Ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματός μας. Το θέμα είναι εάν φανεί στο τελικό ποσό του συμβολαίου μας αυτή η αύξηση. Είναι δυνατόν να μην αυξηθεί το ασφάλιστρο αφού θα αυξηθεί το ποσό της κάλυψης??? Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μπορεί και να μην αυξηθεί.

Μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες (ελληνικές ή ξένες) υπάρχει περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες να ΜΗΝ αυξήσουν τα ασφάλιστρα ενσωματώνοντας ουσιαστικά μια ταυτόχρονη έκπτωση ούτως ώστε να μην φανεί κάποια αύξηση στο συνολικό ασφάλιστρο. Ποιες είναι αυτές? Φυσικά δεν γνωρίζουμε ακριβώς απλά υποψιαζόμαστε (και διαφήμιση από το παρόν άρθρο δεν θα γίνει) ότι θα γίνει απο εταιρίες με μεγάλα αποθεματικά κεφάλαια οι οποίες μπορούν (για λόγους ανταγωνισμού) να πληρώσουν από την τσέπη τους την αύξηση αυτή χωρίς επιπτώσεις. Άλλες πάλι εταιρίες μικρότερου βεληνεκούς πιθανώς θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα διότι τα αποθεματικά τους πρέπει να διατηρούνται σε κάποια επίπεδα. Άρα δεν θα μπορέσουν να “απορροφήσουν” την αύξηση αυτή διότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με την Εποπτική Αρχή μιας και τα αποθεματικά τους δε θα συμβαδίζουν…

Μένει να δούμε ποιες είναι οι εταιρίες που (ξαναλέω λόγω ανταγωνισμού) θα πληρώσουν την αύξηση αυτή των ορίων αποζημίωσης από την τσέπη τους και ποιες θα καλέσουν τους πελάτες τους να το κάνουν…